Steunpunt Mantelzorg

Wat is mantelzorg precies?
Veel mensen denken bij mantelzorg aan hulp bij het huishouden of ondersteuning bij lichamelijke verzorging. Maar bij mantelzorg hoort ook psychische zorg en verpleging, thuis of in een zorginstelling, enkele maanden lang tot jaren aan een stuk. Vaak voelt het fijn om er te kunnen zijn voor iemand die je lief, maar het kan ook zwaar en intensief zijn. In dat geval staan wij voor u klaar. Neem gerust contact op.

Geen bewuste keuze
Mantelzorger word je eigenlijk nooit bewust. Van het een komt vaak het ander. U past het zorgen in uw persoonlijke leven in en zet uw sociale leven op een laag pitje, meestal in de veronderstelling dat het tijdelijk is. Totdat het tot u doordringt dat dat niet zo is. Meestal is er dan geen weg meer terug; er wordt op u gerekend. Maak gebruik van het netwerk van degene waarvoor u zorgt of van uzelf. Door de zorg te delen met anderen, is die voor iedereen beter in te passen is in het dagelijks leven. Zijn er geen anderen om de taken mee te delen, dan kijkt SWO mantelzorgondersteuning samen met u naar mogelijkheden om de situatie anders vorm te geven. Uit ervaring weten we dat er vaak meer mogelijk is dan u denkt.   

Informatie, advies en steun voor mantelzorgers
Mantelzorg kan zwaar en intensief zijn. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor advies, een luisterend oor, praktische informatie en doelgerichte ondersteuning. We denken mee, wijzen u de weg en staan voor u klaar als u het even niet meer weet.
U kunt bij ons terecht voor:
 . Tips, informatie en advies over voorzieningen en regelingen op het gebied van zorg en welzijn
 . Persoonlijk advies over de situatie thuis
 . Een goed gesprek en een luisterend oor
 . Cursussen en themabijeenkomsten

Respijtzorg
Als u voor een ander zorgt, is het belangrijk dat u die zorg af en toe even kunt overdragen om te kunnen ontspannen en even wat tijd voor uzelf te hebben. Dat noemen we respijtzorg.
Respijtzorg is er in verschillende vormen:
. Opvang buitenshuis, bijvoorbeeld in een dag- of weekendopvang of in een verzorgingshuis;
. Een vervanger die bij de zorgvrager thuis komt;
. Een professional of vrijwilliger die de zorg tijdelijk overneemt;

Soms gaat het om structurele vervanging, bijvoorbeeld voor een dagdeel per week of om het weekend. Het kan ook gaan om incidentele vervanging, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of in een situatie waar zowel zorgvrager als mantelzorger bij betrokken zijn. Een familieweekend of een gezamenlijk uitje, bijvoorbeeld. 

Waarom is respijtzorg zo belangrijk?
Mantelzorgers vinden het soms lastig om hulp in te schakelen. Ze voelen zich schuldig tegenover de persoon die ze verzorgen of durven geen anderen in te schakelen. Maar zorgen voor een ander kan erg zwaar zijn. Het is belangrijk dat u dat erkent en dat u om hulp vraagt wanneer dat nodig is. Zo wordt het prettiger en afwisselender om voor iemand te zorgen en daar profiteert u beiden van. Een vervanger levert bovendien nieuwe sociale contacten op. Een prettige bijkomstigheid voor jong en oud.

Informeer naar de mogelijkheden
Denkt u aan respijtzorg? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van respijtzorg in de gemeente Drimmelen  en denken met u mee over een passende oplossing. http://www.swodrimmelen.nl/node/6